Van boilerinstallatie tot zwembad

Dankzij de flexibiliteit van de VolThera PVT-panelen zijn de toepassingen als warmtebron legio. Het materiaal is licht van gewicht en bacteriewerend en is bestand tegen corrosie, ammoniak, chloren, zouten en zuren. U kunt u de VolThera voor diverse doeleinden gebruiken, hieronder enkele voorbeelden. Aarzel niet ons hierin te betrekken, wij denken graag met u mee.

VolThera voor boilerinstallaties

VolThera’s met boilerinstallatie

Als voorwarming voor het tapwater adviseren wij de VolThera’s in serie te schakelen. Op deze manier bereikt u de hoogste temperaturen en benut u de bedrijfsuren optimaal. Daarnaast kan het voorraadvat tot de maximale temperatuur worden voorverwarmd, waardoor na-verwarmen praktisch onnodig wordt. 

VolThera voor warmtepompinstallaties, direct aan bron

VolThera’s met warmtepompinstallatie. Directe afgifte aan de bron

Waarom de koppeling aan de warmtepomp?

De bron bij warmtepompen heeft een zeer grote warmtecapaciteit, waaruit de warmtepomp zijn energie kan putten. Hoe hoger de brontemperatuur, hoe hoger het technisch rendement van de warmtepomp (vaak uitgedrukt in COP). Tijdens gebruik zal de warmtepomp warmte uit deze bron onttrekken tijdens de koudere dagen, en juist warmte injecteren tijdens de warmere dagen (zomer). Helaas is de gemiddelde buitentemperatuur in Nederland zo’n 10°C, terwijl de gemiddelde woningtemperatuur zo’n 20°C heeft. Dit resulteert erin dat de warmtepomp op jaarbasis veel meer moet verwarmen dan deze koelt, met een ongelijke energiestroom als gevolg; de bron zal met de jaren kouder worden en het technisch rendement neemt af (COP wordt daarmee lager en het elektrisch energieverbruik in de woning neemt toe).

In combinatie met de warmtepomp komen de VolThera’s perfect tot hun recht. Daar waar de werktemperaturen vrijwel continu rond de 10°C liggen kan de VolThera praktisch het gehele jaar zijn dienst blijven doen. Dit bevordert de bedrijfsuren en daarmee het energetisch rendement. In deze situatie worden de per 2 serieel geschakelde VolThera’s parallel geschakeld. Hierdoor wordt de lagere temperatuur behouden, waarbij het volumedebiet stijgt en daarmee een maximale thermische opwekking behaald wordt.

Dankzij de warmte uit de VolThera kunnen te koude bronnen eenvoudig hersteld worden. Bij nieuwbouw kunnen de bronnen stukken kleiner gedimensioneerd worden.

VolThera voor boilerinstallaties, indirect via TSA

VolThera’s met warmtepompinstallatie. Indirecte warmteafgifte aan de bron via een TSA

De VolThera kan ook indirect gekoppeld worden aan de warmtepomp. In deze situatie wordt gebruik gemaakt van een TSA (Tegen Stroom Apparaat) die de warmte van de VolThera overdraagt aan het circuit van de warmtepomp. Op deze manier kan er gewerkt worden met meerdere type vloeistoffen (bijvoorbeeld water en glycol) en kan de VolThera haar energie direct afgeven aan de warmtepomp (de bodemwisselaar wordt hierdoor tijdelijk gepasseerd). Dergelijke installaties komen vaak voor bij grote installaties. 

Zwembaden

VolThera voor zwembadverwarming

VolThera voor zwembaden, directe warmteafgifte:

Met de directe koppeling stroomt het zwembadwater direct door de VolThera modules, waardoor tussenkomst van een TSA overbodig is.

 • Kostenefficiënt
 • Hoge thermische opbrengsten dankzij directe warmteafgifte aan zwembadwater
 • Niet onderhoudsvriendelijk. Zwembadwater dient uit VolThera systeem gepompt te worden voordat vriespunt wordt bereikt (winterklaar maken).

 

VolThera voor zwembaden, indirecte warmteafgifte:

 • Met de indirecte koppeling wordt het zwembadwater gescheiden van de vloeistof dat door de VolThera stroomt. De met glycol gevulde VolThera kan dan het gehele jaar prima functioneren.
 • Toepassen TSA
 • Onderhoudsvriendelijk dankzij antivriesmiddelen 

AliusEnergy investeert in de wereld van morgen

 • Direct naar AliusEnergy: Meer info over onze werkwijze, visie en ons team

  Klik hier
 • Direct naar AliusSolar: Meer info over onze totaaloplossingen op PV gebied.

  Klik hier
 • Direct naar AliusSolar+: Meer info over SolarEdge en JA Solar embedded

  Klik hier
 • Direct naar AliusClimate: Meer info over onze totaaloplossingen op klimaat gebied

  Klik hier
Maak hier uw keuze voor meer informatie over onze dienstverleningen:

AliusEnergy - algemene informatie AliusEnergy - totaaloplossingen voor PV installateurs AliusEnergy - SolarEdge distributie, service en advies AliusEnergy - totaaloplossingen op klimaat gebied