PVT-systeem

invloed zonnepanelen op epc

Met een Volthera PVT-systeem wordt de zonne-energie die op het dak valt niet alleen omgezet in elektriciteit, maar er wordt thermische energie(warmte) mee opgewekt. Het dak krijgt hierdoor een dubbelfunctie.

Kenmerken

  • Compleet systeem
  • Twee-in-één oplossing
  • Hybride én all-electric toepassing
  • Geschikt voor grootschalige verduurzaming- én nieuwbouwprojecten
  • Geschikt voor commerciële projecten

Volthera

Maak kennis met dé duurzame twee-in-een oplossing

Bij Alius zijn we continu bezig met de dag van morgen. We hebben als doel zoveel mogelijkheid duurzaamheid de wereld in te brengen. Dit doen we niet alleen door uitgebreide PV-oplossingen aan te bieden, maar ook door zelf innovatieve producten te ontwikkelen. Het Volthera PVT-systeem is een van die innovatieve producten die wij de afgelopen jaren hebben mogen door ontwikkelen tot een volwaardig én betrouwbaar systeem waarmee een volgende en extra stap gezet kan worden in de verduurzaming van woningen.

Het Volthera PVT-systeem
Duurzaamheid en het behalen van financieel rendement speelt een steeds grotere rol in huishoudens. Niet alleen vanwege de klimaatdoelstellingen richting 2050, maar ook vanwege het financiële rendement kiezen steeds meer woningeigenaren voor een systeem waarmee ze niet alleen mee kunnen besparen op het elektriciteitsrekening, maar ook het gasverbruik (en daarmee de gasrekening) kunnen reduceren.

Met het Volthera systeem wordt er zowel elektrische als thermische energie (warmte) opgewekt. Het dak krijgt hierdoor een dubbelfunctie waarmee zowel op de elektriciteits- als op de gasrekening bespaard worden!

Het PVT-systeem

De werking en de componenten van Volthera

De basis van het Volthera PVT-systeem wordt gevormd door PVT-panelen. Een PVT-paneel is een zonnepaneel(PV) met daarachter een thermische collector(T). De collectoren achter de panelen, waarin een mengsel van water en glycol is verwerkt, onttrekken energie uit het zonnepaneel én de buitenlucht, welke als bron wordt gebruikt voor de warmtepomp. Deze brengt de temperatuur vervolgens naar het niveau dat nodig is voor verwarming van het huis of tapwater. In combinatie met een warmtepomp zorgt dit systeem zelfs ’s nachts en op bewolkte dagen voor verwarming en warm tapwater. Daarnaast hebben Volthera-panelen hetzelfde uiterlijk als normale PV-panelen en is op het dak dus geen verschil te zien. De Volthera-panelen vervangen in dit geval de buitenunit of grondbron als energiebron voor de warmtepomp, hiermee heb je dus een stille én onzichtbare bron.

De PVT-panelen en de warmtepomp zijn twee belangrijke onderdelen uit het totale PVT-systeem. Om het voor jou als installateur makkelijker te maken hebben wij een compleet systeem ontwikkeld met hoogwaardige componenten die optimaal met elkaar samenwerken om de woning van elektriciteit en thermische energie te voorzien.

Het systeem bestaat uit de volgende componenten;

Volthera PVT- en PV-panelen
Glycol
Een boilervat voor tapwater
Een warmtepomp en regeling van Vaillant
Monitoring en toebehoren

Toepassingen

Hybride en all-electric toepasbaar

PVT-systeem

Het Volthera PVT-systeem is geschikt voor bestaande woningen en nieuw te bouwen woningen. Bij bestaande woningen ligt de focus op een hybride oplossing waarmee dankzij het PVT-systeem bespaard kan worden op de elektriciteits- en de gasrekening. Nieuwbouwwoningen worden sinds juni 2018 niet meer uitgevoerd met een aardgasaansluiting waardoor hierbij het PVT-systeem als alternatief van de CV voor het verwarmen van de woning en het tapwater dient. Deze toepassing noemen we ook wel een all-electric systeem.

Hybride systeem
Het hybride systeem wordt toegepast bij bestaande woningen die nog niet volledig klaar zijn om de stap te zetten om van het gas af te gaan. Echter kan er met het gebruik van een PVT-systeem dusdanig bespaard worden op elektriciteit van het net en op gas, dat het financieel gezien een interessante investering is. Bij een hybride toepassing dient de CV-ketel als back-up op de koudste dagen van het jaar. Bij een hybride systeem kan er ook voor gekozen worden om deze zonder boilervat uit te voeren. In deze situatie wordt de woning verwarmd door middel van de warmtepomp en wordt de CV-ketel gebruikt om het tapwater te verwarmen. Voor een optimaal hybride PVT-systeem is het echter wel noodzakelijk dat de woning voldoende geïsoleerd is en over vloerverwarming en/of lage temperatuur radiatoren beschikken.

All-Electric systeem
Een all-electric systeem wordt hoofzakelijk toegepast bij nieuwbouwwoningen. Hierbij wordt het PVT-systeem ingezet voor de verwarming van het tapwater en de verwarming van de woning als alternatief voor een gasaansluiting. Een PVT-systeem is een van de drie manieren om de nieuwbouwwoning op een duurzame manier zonder gas te verwarmen. Andere opties zijn de warmtepomp met grondbron of de warmtepomp met buitenunit. Het grote voordeel van een all-electric PVT-systeem bij nieuwbouw is dat je dankzij de PVT-panelen ook direct een gedeelte van je elektraverbruik compenseert. Daarnaast kan het systeem een geheel vormen met de woning door gebruik te maken van het indak-montagesysteem van Aelex. Hierdoor vormen de panelen een strak geheel met je dak. De collectoren achter de panelen dienen daarnaast als bron voor de warmtepomp, waardoor je een stille én onzichtbare bron hebt. Het all-electric PVT-systeem bevat naast de standaard componenten ook nog een elektrische naverwarmer, zodat jij nooit in de kou hoeft te zitten!

Commercieel

Commerciële projecten met PVT

pvt-systeem

Volthera systemen worden zowel ingezet voor residentiële als commerciële doeleinden. Onder commerciële projecten vallen o.a.:
– Bedrijfspanden
– Zonneparken
– Afnemers met een commercieel doel
– SDE projecten

Recreatiepark TerSpegelt
Een voorbeeld van een commercieel project is het project van recreatiepark TerSpegelt in Eersel. Een camping waar milieuzorg hoog in het vaandel staat. In mei van 2018 hebben zij daarom 210 PV- panelen en 60 PVT-panelen aangeschaft. Dankzij de Volthera PVT-panelen wordt het binnenzwembad op een duurzame manier verwarmd. Daarnaast bespaart TerSpegelt met behulp van PVT en door warmtewisselaars in de afvoer buffers te plaatsen, een grote hoeveelheid gas.

Uniek aan dit project is dat met dit geïnstalleerde systeem niet enkel thermische energie opgewekt wordt uit de PVT-panelen, maar er ook energie onttrokken wordt uit het afvalwater.

Wil je meer informatie over commerciële projecten in combinatie met PVT? Wij helpen je graag verder. Klik hier om contact op te nemen met onze Volthera specialist.

Zakelijke projecten

Een PVT-systeem voor jouw grotere project

Volthera PVT-systeem

Naast particuliere woningen of commerciële projecten leent het Volthera PVT-systeem zich ook goed voor grootschalige nieuwbouwprojecten en verduurzaming van huurwoningen. In maart 2020 hebben wij met een consortium deelgenomen aan de WarmteWissel, een uitvraag van 8 Brabantse woning coöperaties, waarbij we de Publieksprijs in ontvangst mochten nemen. Hierbij lag de focus op het verduurzamen van bestaande huurwoningen met een minimale impact en overlast voor de woning en de bewoner. Lees hier meer over dit initiatief.

Ben jij projectontwikkelaar, woning coöperatie, installatiebedrijf of architect en wil je meer info over het Volthera PVT-systeem en wat dit kan betekenen voor jouw project? Neem hier direct contact op met een van onze specialisten.

Voordelen

Voordelen van het Volthera PVT-systeem

Het Volthera PVT-systeem is dé duurzame twee-in-oplossing voor jouw project of woning. Het systeem is toepasbaar in verschillende situaties en onze PVT-specialisten staan klaar om voor jouw project het ideale systeem samen te stellen.

Ontdek alle voordelen van het Volthera PVT-syteem

Stroom en warmte uit één paneel
Geïntegreerde moduleoptimalisatie maakt elke configuratie mogelijk
Eén omvormer voor zowel PV- als PVT-panelen
Maximale veiligheid
Installatiegemak door gebruik van standaard PV-panelen
Esthetisch design en hoogwaardige materialen
Effectief gebruik van dakoppervlak
Volthera panelen vervangen de buitenunit of grondbron benodigd voor een warmtepomp
Eén portaal voor inzicht in opbrengsten (zowel elektrisch als thermisch)

Consument

Volthera voor consumenten

Voor consumenten die geïnteresseerd zijn in een PVT-systeem hebben wij de website volthera.nl opgericht. Op deze website maken we ze niet alleen wegwijs op het gebied van PVT, maar kunnen ze ook meer informatie vinden over alternatieve systemen, businesscases lezen, adviesgesprekken aanvragen met specialisten en met behulp van de rekentool een advies krijgen over een geschikt systeem voor hun woning. Woningeigenaren die geïnteresseerd zijn in een Volthera systeem ontzorgen we volledig en koppelen we aan een door ons gecertificeerde installateur. Zo waarborgen we de kwaliteit én veiligheid van het systeem.

Installateur worden
Wil jij ook een gecertificeerde Volthera installateur worden? Graag nodigen we je dan uit om deel te nemen aan een training bij ons op locatie. Bij de installatie van jouw eerste Volthera systeem zullen we je begeleiden en daarnaast zullen we actief aanvragen van woningeigenaren met je delen. Klik hier om contact op te nemen!

contact

We helpen je graag vooruit

Voor vragen en meer informatie, bel ons of stuur een mail:

Volthera PVT

Ontdek meer over het PVT-systeem Volthera