MPP tracking per module

Zodra er licht op panelen valt produceren deze spanning. De grootte van die spanning is hoofdzakelijk afhankelijk van het aantal cellen en de temperatuur van het paneel, de grootte van de stroom wordt bepaald door de hoeveelheid licht die op het paneel schijnt. Het optimale vermogen dat een module kan leveren verandert continu met de instralingssterkte en temperatuur. Het optimale werkpunt van een string of paneel moet dan ook steeds opnieuw worden bepaald. Dit zoeken naar het Maximum Power Point wordt gedaan door de MPP tracker(s). Normaal gesproken zit de MPP tracker(s) in omvormer en wordt het optimale werkpunt bepaald voor de complete string. In een SolarEdge systeem, werkt iedere Solaredge power optimizer als een onafhankelijke MPP tracker, waardoor er dus MPP tracking per module mogelijk is.  

Zodra de omvormer voldoende gelijkspanning van het PV systeem krijgt aangeleverd en is aangesloten op het AC net begint deze met werken. De omvormer zet dan de DC spanning om in een wisselspanning van juiste grootte en frequentie en geeft deze af aan het AC net.

Figuur 1
Figuur 2

Werking SolarEdge systeem onder ideale omstandigheden:

In het voorbeeld dat hier rechts met de afbeeldingen wordt aangegeven, werkt het SolarEdge systeem in figuur onder ideale omstandigheden. 

In dit systeem leveren de 10 aangesloten panelen onder ideale omstandigheden 200W vermogen (10x200W = 2000W). Ervan uitgaande dat ieder paneel een MPP voltage heeft van 32V, zal de ingangsstroom voor iedere SolarEdge optimizer 200W/32V = 6.25A zijn. Het input voltage voor de SolarEdge omvormer is in dit voorbeeld 350V (= standaard bij een enkelfase SolarEdge omvormer). Aangezien er 10 panelen zijn aangesloten in dit voorbeeld, is de ingangsstroom voor de omvormer in  dit voorbeeld 2000W/350V = 5.7A. Dit betekent dat de DC stroom door iedere Solaredge optimizer 5.7A dient te zijn. Om die reden zal de Solaredge power optimizer zijn output voltage gaan verhogen naar 200W/5.7A = 35V.
Zie ook figuur 2. 

 

Figuur 3
Figuur 4

Werking SolarEdge systeem met schaduwvorming

In het volgende voorbeeld gaan we ervan uit dat paneel nummer 9 in de schaduw ligt en om die reden maar 40W vermogen levert. De andere 9 modules liggen niet in de schaduw en produceren nog steeds 200W vermogen. De SolarEdge optimizer van het paneel dat in de schaduw ligt, zorgt ervoor dat de module toch op zijn MPP punt kan werken ondanks dat het punt door de schaduw lager komt te liggen. Ervan uitgaande dat Vmpp = 28V, zal de stroom van dat paneel 40W/28V = 1.43A zijn. Het totale vermogen van de string is nu 9x200W+40W = 1840W. De SolarEdge omvormer heeft nog steeds dezelfde ingangsspanning van 350V nodig, waardoor de ingangsstroom van de SolarEdge omvormer nu 1840W/350V = 5.26A moet zijn. Om die reden zullen de SolarEdge optimizers van de 9 panelen die niet in de schaduw liggen, een output spanning hebben van 200W/5.26A = 38V. 

De SolarEdge optimizer van het paneel dat in de schaduw ligt, zal daarentegen een uitgangsspanning hebben van 40W/5.26A = 7.6V. De ingangsspanning van de omvormer is nu dus 9x38V+7.6V = 349,6V (=350V). Zie ook figuur 4. 

SolarEdge omvormers werken dus te allen tijde met een vaste ingangsspanning. Voor enkelfase SolarEdge omvormers is dat 350V en voor 3-fasen SolarEdge omvormers is dat 750V. De SolarEdge power optimizers zorgen ervoor dat de omvormer deze spanning krijgt. Op die manier zal de SolarEdge omvormer altijd werken op een voltage welke zorgt voor een optimale DC / AC omzetting, onafhankelijk van stringlengte, schaduw of andere omgevingsfactoren. 

Lees hier ook de complete uitleg over het werkingsprincipe (engels)

Uitleg Fixed String Voltage.pdf

AliusEnergy investeert in de wereld van morgen

 • Direct naar AliusEnergy: Meer info over onze werkwijze, visie en ons team

  Klik hier
 • Direct naar AliusSolar: Meer info over onze totaaloplossingen op PV gebied.

  Klik hier
 • Direct naar AliusSolar+: Meer info over SolarEdge

  Klik hier
 • Direct naar AliusClimate: Meer info over onze totaaloplossingen op klimaat gebied

  Klik hier
Maak hier uw keuze voor meer informatie over onze dienstverleningen:

AliusEnergy - algemene informatie AliusEnergy - totaaloplossingen voor PV installateurs AliusEnergy - SolarEdge distributie, service en advies AliusEnergy - totaaloplossingen op klimaat gebied