• 9 juli 2019

  3 Studenten van het Rythovius college in Eersel hebben een VolThera demo model ontworpen. In deze blog lees je meer over het project en de werkwijze, maar ook de toekomstbestendigheid van VolThera volgens de studenten.

  Het project

  De afgelopen maanden hebben Rex, Michael en Bart hard gewerkt om voor hun profielwerkstuk een demo model voor het VolThera systeem te ontwikkelen. Het project wordt o.a. voor basisscholen ingezet, zodat ook de jongere doelgroep op de hoogte is van de alternatieve systemen waarmee bespaard kan worden op de gas- en energierekening. De volgende voorwaarden werden gesteld aan het project:

  • Doordat het o.a. getoond wordt op basisscholen en daarom vaak verplaatst zal worden, moet het demo model gemakkelijk mee te nemen zijn
  • Het moet een eenvoudig systeem zijn wat goed te begrijpen is voor de jongere doelgroep

  Na succesvolle brainstormsessies en verschillende ideeën uitgewerkt te hebben, zijn ze tot het definitieve model gekomen. Hierin zit zowel het technische als het thermische deel verwerkt. Om de warmte aan te kunnen tonen die de panelen opwekken, is er gebruik gemaakt van thermische verf. De verf is doorzichtig als het warm wordt, als het koud is krijgt het een kleur wat in dit geval blauw is.

  In het VolThera systeem wordt gewerkt met een mengsel van glycol en water. Het demo model is echter alleen gevuld met water, omdat de kans op bevriezing niet aanwezig is. Het model is gevuld met ongeveer 18 liter water. Om te zorgen dat het model waterdicht is, hebben ze gewerkt met rubberen strips die vervolgens ingesmeerd zijn met vloeibare rubber en als volgt afgeplakt zijn met waterdichte tape.

  Op de vraag hoe ze zelf zo gemakkelijk mogelijk het systeem uit zouden leggen aan de jongere doelgroep, omschreven ze het als volgt: “warmte van de zon zorgt ervoor dat de zonnepanelen minder stroom opleveren, daarom worden zonnepanelen gekoeld met water. Vervolgens wordt dat water voor bijvoorbeeld douchegebruik ingezet. Het rendement gaat omlaag als de zonnepanelen warm worden, daarom wil je ze zo koel mogelijk houden.” In de praktijk wordt VolThera uitgevoerd met een warmtepomp om het jaar rond thermische energie te kunnen oogsten.

  volthera demo

  Toekomstbestendig

  De studenten zijn van mening dat het VolThera systeem een goede ondersteuning kan bieden als in 2030 al 1,5 miljoen huishoudens van het gas af moeten en in 2050 zelfs alle gebouwen duurzaam dienen te zijn. Ze geven dan ook aan VolThera zeker aan te raden en dat er veel potentie in zit.

  Kempentech

  Op 24 en 25 mei hebben de studenten het project getoond op KempenTech. Technische bedrijven kunnen hier hun innovaties en technische hoogstandjes in de spotlight zetten. Door een vereenvoudigd model was het voor het jonge publiek goed te begrijpen en waren het twee zeer leerzame dagen.

  De studenten hebben het project met succes afgerond, het is namelijk beoordeeld met een mooie 9! We willen ze graag bedanken voor de fijne samenwerking en het prachtige eindproduct dat ze hebben neergezet.

AliusEnergy investeert in de wereld van morgen

 • Direct naar AliusEnergy: Meer info over onze werkwijze, visie en ons team

  Klik hier
 • Direct naar AliusSolar: Meer info over onze totaaloplossingen op PV gebied.

  Klik hier
 • Direct naar AliusSolar+: Meer info over SolarEdge

  Klik hier
 • Direct naar AliusClimate: Meer info over onze totaaloplossingen op klimaat gebied

  Klik hier
Maak hier uw keuze voor meer informatie over onze dienstverleningen:

AliusEnergy - algemene informatie AliusEnergy - totaaloplossingen voor PV installateurs AliusEnergy - SolarEdge distributie, service en advies AliusEnergy - totaaloplossingen op klimaat gebied