• 9 september 2019

  De najaarsronde voor het aanvragen van de SDE+ subsidie staat weer voor de deur. Weet je al wat je in huis moet hebben om de subsidie aan te kunnen vragen? Ben je op de hoogte van de wijziging in de aanvraag? En is het duidelijk waar je op moet letten? Nee? Geen probleem, na het lezen van deze blog ben je helemaal op de hoogte.

  Wat is de SDE+ subsidie?

  Wil je investeren in zonnestroom of zonnewarmte? Jaarlijks zijn er twee openstellingsrondes, namelijk de voorjaars en de najaarsronde, waarop het mogelijk is om een SDE+ aanvraag in te dienen. Tijdens deze rondes heb je de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor investeringen op het gebied van hernieuwbare elektriciteit en hernieuwbare warmte.

  Wat zijn de voorwaarden?

  Check of je voldoet aan de voorwaarden voor SDE+ subsidie. De subsidie voor hernieuwbare elektriciteit is aan te vragen voor installaties vanaf 15 kilowattpiek. Dit komt neer op 200m2 dakoppervlak en circa 53 zonnepanelen. Verder moet de installatie aangesloten zijn op een grootverbruik aansluiting, dit wil zeggen groter dan 3 x 80 Ampère.

  De subsidie voor hernieuwbare warmte, oftewel zonthermie, is aan te vragen met een totaal thermisch vermogen vanaf 140 kW, waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van afgedekte collectoren. Het is dus mogelijk om voor het PVT-systeem van Volthera tweemaal een subsidie aan te vragen.

  Transportindicatie netbeheerder raadzaam om mee te sturen

  Zoals al eerder genoemd, is er voor de najaarsronde van 2019 een wijziging aangebracht. Vanaf deze ronde is het verplicht om een transportindicatie van de netbeheerder mee te sturen bij de aanvraag. Hieruit moet blijken dat de transportcapaciteit beschikbaar is voor de locatie waarvoor de aanvraag dient.

  Een transportindicatie betekent echter niet dat je gegarandeerd aan kan sluiten op het elektriciteitsnet en energie kan leveren. Je blijft ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van het contract dat aansluiting en transport op het elektriciteitsnet mogelijk maakt.

  Vergunningen

  Als je de SDE+ subsidie aan wilt vragen, hoeft de installatie nog niet gerealiseerd te zijn. Het is wel van belang dat je de benodigde vergunningen voor de bouw van de installatie in huis hebt. Zonder vergunningen is het namelijk niet mogelijk om in aanmerking te komen voor de SDE+ subsidie. Bij een gebouw gebonden (op een dak) installatie bij een bestaand gebouw is er geen vergunning nodig. Bij nieuwbouw is er een omgevingsvergunning vereist.

  Vraag een eHerkenning aan

  Voordat je de SDE+ subsidie aan kan vragen, heb je wel eHerkenning nodig waarmee je je online kan identificeren. Via eHerkenning.nl kan deze aangevraagd worden en duurt het gemiddeld vijf werkdagen voordat je het in huis hebt. Ondervindt je hier problemen bij of wil je ondersteuning bij het aanvragen? Neem dan contact op met ons, wij helpen je daar graag bij!

  Voeg een haalbaarheidsstudie toe

  Wanneer je een installatie gaat bouwen met een vermogen hoger dan 500kWp, dan ben je verplicht om een haalbaarheidsstudie uit te voeren en deze bij de aanvraag toe te voegen.

  Vraag je in dezelfde openstellingsronde voor meerdere projecten subsidie aan? Zorg er dan voor dat de haalbaarheidsstudie in ieder geval een onderbouwing van het eigen vermogen voor het totaal aan projecten binnen die openstellingsronde.

  Meten van productie

  Als je gebruik maakt van de SDE+ ben je verplicht om per beschikking je productie te meten. Je mag je productieinstallatie met meerdere brutoproductiemeters bemeteren. Spreek met je meetbedrijf af hoe dat gebeurt.

  SDE+ online aanvragen

  Als je voldoet aan de voorwaarden, de vergunningen van de te bouwen installatie in huis hebt en als je de eHerkenning aangevraagd hebt kan je de SDE+ subsidie aanvragen. Ga naar mijn.rvo.nl om de aanvraag te regelen. Vergeet bij de aanvraag niet om de volgende zaken mee te sturen:

  • De verkregen vergunningen (indien nodig)
  • Transportindicatie van de netbeheerder 
  • Haalbaarheidsstudie (indien nodig)

  Data najaarsronde

  De najaarsronde, oftewel de tweede SDE+ openstellingsronde, loopt van 29 oktober t/m 14 november 2019. Deze ronde heeft drie fases:

  • Fase 1   vanaf 29 oktober, 9.00 uur tot 4 november, 17.00 uur
  • Fase 2   vanaf 4 november, 17.00 uur tot 11 november, 17.00 uur
  • Fase 3   vanaf 11 november, 17.00 uur tot 14 november, 17.00 uur

  SDE+ wordt SDE++

  Dit is het laatste jaar waarin de SDE+ in de huidige vorm bestaat. De SDE+ wordt vanaf 1 januari 2020 verbreed naar SDE++ en zal vanaf dat moment verder gaan onder de naam Stimulering Duurzame Energietransitie. Door de invoering van de nieuwe regeling beperkt het zich niet meer enkel tot duurzame energieproducties, maar gaat het zich richten op CO2-reductie.

  Zoals je in deze blog hebt gelezen, komt er best wat kijken bij het aanvragen van de SDE+ subsidie. Heb je hier nog vragen over of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via +31 (0)497- 555362. Onze experts in duurzaamheid helpen je graag!

AliusEnergy investeert in de wereld van morgen

 • Direct naar AliusEnergy: Meer info over onze werkwijze, visie en ons team

  Klik hier
 • Direct naar AliusSolar: Meer info over onze totaaloplossingen op PV gebied.

  Klik hier
 • Direct naar AliusSolar+: Meer info over SolarEdge

  Klik hier
 • Direct naar AliusClimate: Meer info over onze totaaloplossingen op klimaat gebied

  Klik hier
Maak hier uw keuze voor meer informatie over onze dienstverleningen:

AliusEnergy - algemene informatie AliusEnergy - totaaloplossingen voor PV installateurs AliusEnergy - SolarEdge distributie, service en advies AliusEnergy - totaaloplossingen op klimaat gebied